Besturingssysteem
Terwijl het internet voor 65% draait op Linux(-achtige*) webservers, is het aandeel van Linux op laptop en desktop pc's relatief klein (5-6%). Dit veschil kan niet worden verklaard met verschil in kwaliteit tussen Linux en Windows. Het Linux desktop besturingssysteem is minstens net zo gebruiksvriendelijk , stabiel en betrouwbaar als het systeem van de marktleider. Waar echter het Windows systeem zo goed als 'kaal' is na installatie, heeft een Linux installatie een standaard bibliotheek van tienduizenden Opensource applicaties aan boord, waarmee alle denkbare functionaliteiten ondersteund worden.
Een oorzaak voor de grote achterstand van OpenSource besturingssystemen als Linux is het verschil in marketing inspanning. Leveranciers van commerciële software besteden een substantieel deel van hun inkomsten aan de marketing van hun producten. OpenSource software producten daarentegen moeten zichzelf verkopen. Daarnaast is er sprake van koppelverkoop op grote schaal. Desktop en laptop pc's worden standaard verkocht met MS Windows daarop geïnstalleerd. Zo lijkt het besturingssysteem 'gratis' voor de consument, maar een deel van de aankoopprijs wordt wel degelijk gevormd door licentiekosten die worden afgedragen aan Microsoft.
Bovendien wordt hiermee een 'wedloop' in stand gehouden tussen leveranciers van hardware en Microsoft. Voor een nieuwe versie van Windows is steeds de op dat moment zwaarste hardware nodig, waardoor oudere hardware voortijdig (economisch) moet worden afgeschreven. Van de laatste versie LINUX zijn distributies beschikbaar die alle technoligie van de moderne hardware uitbuiten, maar er zijn ook distributies die werken op oudere of zelfs heel oude hardware. De hardware onder een Linux systeem hoeft pas (technisch) te worden afgeschreven wanneer zij (onherstelbaar) defect raakt.
Open4YourBusiness is gespecialiseerd in het Linux besturingssysteem en kan u adviseren als u overweegt om dit systeem voor uw onderneming te gaan gebruiken om daarmee uw ICT kosten te reduceren.
Open4YourBusiness kan u ook ondersteunen bij de daadwerkelijke migratie.
* In dit artikel worden onder Linux niet alleen de GNU/Linux distributies verstaan,
maar ook de sterk verwante BSD en UNIX systemen.